dilluns, 27 de maig del 2013

Els blocs (1ª part). Resenya del llibre d'Enric Bruguera



Una altra de les lectures proposades per a la realització de la PAC5 -que tot justa acabo d’entregar- ha estat el llibre d’Enric Bruguera, Los blogs. Es tracta d’un breu i senzill manual introductori al món de la bloggosfera que, tot començant per oferir una senzilla definició del que és un blog (un blog es una página web, personal o colectiva, editada y publicada en internet con herramientas electrónicas de uso simplificado y al alcance de usuarios sin conocimientos informáticos específicos”(2007; pàg.9)), dóna unes instruccions bàsiques per tot aquell desitgi endinsar-se en aquest món. De blocs, doncs, hi podem trobar de temàtiques i estils tant diferents com d’individus amb diferents subjectivitats es proposin crear-ne un. Com a característiques comunes d’aquest nou mitjà d’expressió l’autor proposa les següents:

Blogger (propietat de Google i el més popular gestor)
1.- El seu element principal són els posts (articles, apunts o comentaris) publicats pel seu autor, que apareixen ordenats de forma cronològica inversa.

2.- Són actualitzats de manera periòdica i regular.

3.-Es nodreixen d’hipervincles tant a altres pàgines del mateix bloc com a pàgines externes i altres blocs.

4.- Fomenten la interacció amb altres usuaris.

5.- Gràcies als nous serveis gratuïts d’implementació, la seva creació i manteniment no necessita de cap despesa econòmica.

Personalment, considero que les següents paraules de l’autor defineixen molt bé i de manera resumida allò que caracteritza principalment als blocs: El blog da a cualquier usuario conectado a internet la posibilidad inmediata de publicar ante una audiencia potencialmente planetaria cualquier información o contenido que, personal y subjetivamente, considere susceptible de ser difundida. De hacerlo sin tener ningún tipo de conocimiento informático especializado. Sin casi ningún coste económico y sin ningún intermediario que controle los contenidos” (2007; pàg. 10).

Demà penjaré el meu segon post sobre els blocs.

Espero els vostres comentaris!

BIBLIOGRAFIA:

- BRUGUERA, Enric (2007). Los blogs. Barcelona: Editorial UOC.

1 comentari:

  1. Hi ha diferents visions sobre les funcions dels blogs i quina consideració poden prendre dins el món d’Internet. El professor Enric Gil, per exemple, apunta que un blog és un espai d’edició i auto publicació, no sent un diari personal però si un dietari compartit (Gil, 2005). Altres autors, però, consideren que aquests sí son diaris virtuals tot i que no mantenen una forma clàssica; contenen vídeos, imatges, hipervincles...que complementen la informació que l’autor vol transmetre. Els nostres, per exemple, són la mostra que un blog no és un diari personal però sí una bona eina alhora de compartir informació i coneixements. Jo, com tu deies en un dels teus primers post, sóc novata en l'edició de blogs, amb tot però, li començo a agafar el gust.

    ResponElimina